Recomandare // Elena Aerim — Ana, Făt-Frumos // text de Alina Soare

Acum câțiva ani, exasperată de sexismul basmelor care mi-au marcat copilăria, am început să ticluiesc planuri de „feministicare” a lor. Mă gândeam că cel mai simplu ar fi să inversez pur și simplu rolurile. Să dau un Control+H emancipator, care înlocuiește „Făt-Frumos” cu „Fată-Frumoasă” sau face din „Cenușăreasa”, „Cenușăroiul”. Ați prins ideea.

Din fericire, când i-am povestit planurile mele unei prietene, ea mi-a atras imediat atenția: dacă doar inversăm rolurile, ca să stea bărbații sechestrați prin turnuri și la coada măturii, nu facem decât să reproducem sexismul și binaritatea! Basmele feministe nu arată așa!

Dar cum?

Atât pentru mine, cât și pentru venerabila noastră literatură română, un prim răspuns a venit abia anul trecut, în forma unei povești intitulate „Ana, Făt-Frumos”, scrisă de Elena Aerim și ilustrată de Alex Horghidan.

Povestea a apărut la Editura pentru Literatură Feministă, în 2020.

Recunosc că acest basm (care poate fi parcurs de minune în vreo oră pământească) m-a cam dat pe spate. Sau – cum se spune în termeni de specialitate – de trei ori peste cap! Și m-a făcut mai înțeleaptă și mai copilăroasă în același timp!

Dacă mai stați încă pe gânduri, pot să vă spun că am identificat în compoziție următoarele farmece:

În primul rând, basmul este o rescriere foarte iscusită, în cheie queer-feministă, a poveștii Ileana Simziana, în varianta culeasă de Petre Ispirescu.

Ileana Simziana avea deja sămânță de iscoadă anti-patriarhală în el. Iar în versiunea nouă, aceasta dă roade cât se poate de bogate. E încă o dovadă că tezaurul nostru folcloric cuprinde suficiente elemente subversive și emancipatoare, dacă scotocești un pic prin el.

Rescriind basmul, Elena Aerim revendică un teritoriu cu care suntem foarte familiarx. Povestea e ancorată în imaginarul nostru colectiv, neaoș. Dar și într-unul asumat feminist și revoluționar: zmeii paralei și bătăuși sunt confruntați cu idei anti-militariste. Bidivii fermecați cu noțiunea de drepturile animalelor. Iar Ileana Simziana are suficientă conștiință de sine încât să critice dur faptul că e tratată ca o „marfă” de către pețitorii-răpitori.

Un farmec care m-a făcut să mă îndrăgostesc și mai abitir de această carte, este reprezentat de ilustrațiile semnate de Alex Horghidan. Ele conturează atmosfera basmului și îți înaripează pur și simplu imaginația!

A treia putere magică a acestui basm e legată foarte direct de voi, cei și cele care priviți acum acest video! E o vrăjitorie la care puteți lua parte chiar acum!

(ropot de tobe)

„Ana, Făt-Frumos” a reușit, cu puterile ei fermecate, să iasă din matricea profitului: nu trebuie să dați nici bani, nici criptomonede și nici date personale colectate prin ușa din dos pentru a o citi! Eu am încălecat deja pe-o șa. Dar voi puteți descărca și citi gratuit povestea, chiar acum, dacă dați click pe linkul din descriere.

Urmăriți video-recomandarea aici: https://youtu.be/1w27p_WdWyc

Text: Alina Soare

Cu: Ioana Chițu

Editare video: Bogdan Balla

Editare audio: Mișa Dumitriu

Concept: Bogdan Balla, Laura Sandu

Promovare: Vania Pierșinaru

Videoclipul a fost realizat în cadrul proiectului Cercul scriitoarelor, derulat de Asociația Quantic și co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

Leave a comment